-->

PKS Konsisten Tolak Kenaikan Harga BBM demi Membela Masyarakat (Hidup PKS, Medeka PKS)


 Fraksi Partai Keadilan Sejahtera (PKS) keluar dari rapat paripurna DPR yang mengagendakan penetapan RUU Pertanggungjawaban Pelaksanaan Anggaran Pendapatan dan Belanja Negara Tahun Anggaran 2021, Selasa (6/9). Ini merupakan bentuk penolakan terhadap keputusan pemerintah menaikkan harga Bahan Bakar Minyak (BBM).

 

Seluruh anggota Fraksi PKS di DPR berdiri dan membentangkan secarik kertas bertuliskan menolak kenaikan harga BBM. Hal itu sebagai bentuk protes kepada pemerintah yang seolah tidak memperhatikan rakyatnya.

 

 Parti PKS cepat-cepat keluar daripada mesyuarat pleno, ini adalah satu bentuk protes terhadap keputusan kerajaan untuk terus menaikkan harga minyak di tengah-tengah penolakan berleluasa oleh orang ramai,” kata Presiden PKS yang juga anggota Suruhanjaya. I DPR Ahmad Syaikhu.

 

 

Syaikhu menjelaskan, beliau tidak mahu melihat rakyat lebih menderita akibat kenaikan harga bahan api. Katanya, dasar kerajaan itu akan memberi impak yang luas kepada pelbagai sektor di seluruh Indonesia.


Mereka yang terjejas akibat kenaikan harga bahan api adalah masyarakat kecil yang keadaan ekonominya masih belum pulih selepas pandemik Covid-19. Beliau menyambung, kenaikan harga makanan dan tenaga secara langsung akan memberi kesan kepada peningkatan jumlah penduduk miskin.


"Sikap yang kita ambil sebagai bentuk komitmen kepada rakyat, PKS berdiri bersama rakyat dalam menolak kenaikan harga minyak. Kita tidak mahu rakyat lebih berat bebanan hidup dan lebih menderita," kata Syaikhu.


Maklumlah, puak PKS DPR menolak tegas dasar kenaikan harga bahan bakar. Bentuk penolakan itu disampaikan melalui tindakan walk out dari mesyuarat pleno DPR hari ini.


“Kami ingin menyampaikan aspirasi rakyat melalui PKS, dengan ini kami isytiharkan Fraksi PKS menolak kenaikan harga BBM bersubsidi,” kata Timbalan Ketua Fraksi PKS DPR Mulyanto yang mengganggu sidang pleno khas menyambut HUT ke-77 DPR


Kerana ini jelas membebankan masyarakat. Hari ini di hadapan demonstrasi masyarakat terus lakukan. Kami menyokong demonstrasi masyarakat untuk penolakan ini.

NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post

Composure

 

Delivered by FeedBurner

-->