-->

"Cikgu, Berapa Lama Nak Beratur, Saya Kejap Lagi Nak Masuk Kerja" - Kisah Realiti Tingkah Laku Ibu Bapa Hantar Anak Ke Sekolah

Minggu pertama persekolahan pastinya seorang bapa yang sibuk yang akan membawa anak-anak mereka ke pintu bilik kanak-kanak mereka. Terutama jika anak mereka hanya kaki ke darjah satu. Teruk jika anak mereka menangis mencari mereka ketika mereka pergi.

Menangis mencari ibu bapa dan mahu pulang ke sekolah. Bagaimanapun, bagaimana juga pelbagai ibu bapa yang dibesar-besarkan dari anak-anak yang mula-mula memasuki alam persekolahan.

Mengambil kaunseling, memantau dan mengajar anaknya selama beberapa hari di sekolah Siti Saleha Jaffar telah membuka matanya kepada realiti tingkah laku ibunya yang akan mengikuti anak-anak mereka.

"Cikgu, Berapa Lama Nak Beratur, Saya Kejap Lagi Nak Masuk Kerja" - Kisah Realiti Tingkah Laku Ibu Bapa Hantar Anak Ke Sekolah

Untuk 4 hari selepas rayqal, mengajar dan mengawasi cara membeli, mengajar menunggu mamy / abah mengambil, mengajar dan turun van, inilah kenyataan yang terjadi di depan mata


1. Guru mengarahkan ibu bapa untuk meninggalkan tapak perhimpunan untuk meneruskan aktiviti dengan lancar. Tindakan beberapa ibu bapa mengabaikan arahan itu tetapi juga memberi mereka dan memaksa kanak-kanak itu untuk menyebabkan.

Hakikatnya ialah: Ibu bapa sendiri mengajar anak-anak yang degil dan tidak mematuhi arahan. Oleh itu, anda mengharapkan guru mengajar anak anda supaya tidak degil dan mengikuti arahannya?

2. Apabila kanak-kanak sedang berehat, ibu bapa mengambil kerusi pelajar lain untuk satu-satunya sahabat anaknya untuk dimakan. Murid itu hairan sambil memegang plat dan udara ketika mata mencari tempat duduk. Rakan-rakan marah dan airnya tumpah. Bayangkan itu berlaku kepada anak-anak kita sendiri.

Hakikatnya ialah: Ibu bapa sendiri mengajar anak-anak untuk menjadi egois dan mengambil hak orang lain.

3. Guru mengarahkan ibu bapa untuk tiba di hadapan kelas untuk memulakan sesi pembelajaran tetapi arahan ditolak dan mengeluarkan telefon pintar semasa merakam gambar.

Hakikatnya ialah: Orang tua mengajar anak-anak menjadi tidak pasti dan tidak mempercayai seseorang yang membawa kepercayaan. Pengajaran kanak-kanak tidak menghormati hak orang lain.

4. Semasa beratur untuk buku dan membayar yuran, seorang bapa ketika memimpin seorang budak lelaki berusia 4-5 tahun memotong garis. "Guru, berapa lama lagi saya berada dalam giliran ini, saya akan dapat bekerja semula." Jadi anak kecil itu memberitahunya "papa berkata hari ini meninggalkan cuti untuk melihat kisah jumanji" dan anak lelaki itu diberkati oleh ayahnya di depan umum.

Hakikatnya ialah: Ibu bapa sendiri mengajar anak-anak untuk berbohong, menipu, tidak sabar dan menurunkan dewa-dewa di hadapan orang yang tidak salah.

5. Orang tua beratur dengan pelajar lain untuk membeli makanan untuk anak-anak mereka dengan tujuan mengajar cara membeli di kafeteria. Drama berlangsung sekitar 5-7 minit di sana. Pelajar yang lain masih lagi sibuk. Apabila setiap orang boleh makan, hanya makan makanan dua keping, loceng cincin sepanjang masa. Kemudian orang yang tidak bersalah, bangun, memandang makanan yang tidak dibelanjakan dan membasuh tangan.

Hakikatnya ialah: Orang tua mengajar anak-anak mementingkan diri sendiri, mengambil hak orang lain dan tidak merasa kasihan kepada orang lain. Apa salahkah anda bermain dalam membeli dan menjual di rumah?

6. Tempat letak kereta dan van sekolah dipenuhi dengan ibu bapa yang ingin mengambil anak-anak mereka. Penglihatan yang jauh dari pelajar yang belum lagi digunakan untuk menangis untuk mencari van tersembunyi di belakang kenderaan orang tua yang lain.

Hakikatnya ialah: Orang tua mengajar anak-anak mementingkan diri sendiri, tidak kira siapa mereka dan mengambil hak orang lain tidak salah.

Itulah sedikit drama realiti yang berlaku di hadapan mata. Sungguh menyedihkan untuk melihat sejauh mana masyarakat berkembang akhlak, akhlak dan tingkah laku. Malangnya, apabila memikirkan generasi masa depan 10-20 tahun, bagaimana keputusannya akan menjadi.

Berhati-hati dengan ibu bapa anda, kerana kita tidak menyalahkan guru secara terang-terangan untuk tingkah laku anak-anak kita secara tidak disangka-sangka, sebenarnya anak itu sendiri belajar dari orang tuanya. Apabila kita takut kepada guru yang menghukum anak-anak kita atas kesilapan mereka, kita sebenarnya membuat wajah hitam di sisi kehidupan anak kita sendiri.

Sebelum kita meletakkan kesalahan kanak-kanak pada orang lain, refleksi diri, mintalah diri kita cukup untuk mendidik anak-anak kita. Guru yang benar-benar guru adalah ibu bapa dan guru sendiri di sekolah bertanggungjawab untuk menggilap lebih banyak kanak-kanak berpotensi yang kadang-kadang diabaikan.

Ingat fakta ini adalah pahit untuk diterima, ibu bapa adalah pantulan anak-anak, ibu bapa adalah benar-benar guru dalam anak-anak mereka.

Oleh itu, tanggungjawab untuk melepaskan kepercayaan pada bahu orang lain. Kemudian akan ada lidah di hadapan pencipta.

#nukilanhatiibu

* gambar rayqal yang tidak melihat mamy mengintip dia dalam semalam.


NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post

Composure

 

Delivered by FeedBurner

-->